The Colour of the Earth – PJ Harvey

PJ Harvey kom til mig i Uppsala midt i oktober. Det var et stykke over midnat, og jeg var på vej hjem langs kanalen til hotellet. På bakken over mig lyste slottets lyserøde mure op i projektørlys, og et sted under dem skinnede en række kulørte lamper uden for et dansested. Lysene spejlede sig i en lille dam ved siden af og på fortovet foran stod mennesker uden overtøj og røg og snakkede sammen. Et stykke væk strakte de illuminerede spir fra domkirken sig op mod himlen. Jeg havde passeret flere studenterhuse, der var gamle som byen selv. I et par af dem var der liv, selv om det var lørdag aften. Man afholdt ’gasque’ som betød, at de studerende mødte op i pænt tøj (der som minimum betød jakkesæt for herrerne og lang kjole for kvinderne) og fik serveret en tre-retters menu med efterfølgende fest. I høretelefonerne sang PJ Harvey sammen med en mandlig sanger om krig og det meningsløse tab af menneskeliv og de efterladtes sorg.

Der var ikke nogen umiddelbar sammenhæng mellem sangen og det sceneri, der lige nu foldede sig ud foran mig, men til det må jeg bare sige, at den slags koblinger ikke altid er nogle man vælger selv. Så nu er det sådan, at når jeg hører den sang, er det ikke den blodrøde jord ved skyttegravene i Verdun, men en mild nat i en kultiveret universitetsby, jeg kommer til at tænke på. Måske som en påmindelse om, hvad man risikerer at miste, når kanonerne tordner. For kunstnere er det en reminder om, at når først deres værk er sat i verden, er de ikke længere alene om at give det betydning, fordi modtagerne nu også er med til at gøre værket til deres.

Resten af ’Let England Shake’, som er det album nummeret stammer fra, er i øvrigt også fremragende, og når man ellers ikke lige er i det romantiske hjørne, er det en temmelig uafrystelig fremstilling af krigen, både for dem der deltager og for dem, der må vente i angst der hjemme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s