Thirty – The Weather Station

Thirty, tror jeg, må være den sang, jeg har hørt flest gange i år. På den måde er det interessant at konstatere, at jeg åbenbart er sådan en, der af alt musik i verden allerhelst har lyst til at høre kvinder omkring de tredive dele deres begrænsede erfaringer med livet. Man skulle ellers tro, at de to år jeg var på Tinder effektivt havde vaccineret mig mod den slags.

Men så igen – og denne gang sagt uden ironi – så er det det, som god kunst formår; at kunne bringe en i kontakt med andres livsverden, så man enten kan spejle sine egne erfaringer i den eller udvide sit erfaringsgrundlag, uden at man nødvendigvis behøver have været der selv. For sådan en som mig, der kun undtagelsesvist bevæger mig uden for middelklassen er det for eksempel ret sundt at læse bøger om livet i ghettoen som ’Planen’ og ’Submarino’ for at få et indblik i en verden, der til daglig ellers er usynlig for mig.

I tilfældet med ’Thirty’ er det, der drager mig, nu snarere genkendeligheden i, hvordan det er – eller rettere var – at stå et stykke inde i livet og ikke være klar over, om sådan noget med parforhold virkelig var noget for mig. Ikke fordi jeg ikke havde lyst til det, bestemt ikke. Men mine tyvere havde været ret hårde at komme igennem, og da der pludselig stod en sød pige, som gerne ville mig, blev jeg helt ærligt usikker på, om hun også ville have lyst til det, hvis hun blev klar over, hvad det var for en rodebutik hun inviterede ind i sit liv, ”I was ashamed of my own mind, no SSRIs, my day as dark as your night”.

Sidste år, da jeg lavede den samme hitliste, var jeg meget begejstret for den unge rapper Emil Kruse, der på samme måde fortalte om, hvordan det var at være i begyndelsen tyverne og ikke helt sikker på, hvor hen livet ville føre. Jeg tror, at vi har brug for at dele hinandens erfaringer for at forstå os selv; hvad der er normalt, hvad der er usundt, hvor lidt eller hvor meget vi kan tillade os at forvente af livet, hvordan vi kan blive bedre til at leve i nuet, om end det kun lykkes at fastholde det i korte øjeblikke. For mig opfylder de her coming of age-sange helt sikkert en del af det behov. Og så er det så skønt med musik frem for al anden kunst, at man kan tage den med sig uanset hvor man er, så der altid er en stemme og en melodi til at fylde øjeblikket op med mening.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s